The Dark Overlord: Podejrzany członek grupy hackerskiej aresztowany w Serbii.
Serbska policja aresztowała mężczyznę podejrzanego o bycie członkiem znanej grupy hakerów i naciągaczy. Dark Overlord w ostatnich latach wyrobił sobie wysoką reputację, kradnąc poufne informacje z sieci komputerowych, dokonując szantaży i żądając okupu.
2018-06-04, 15:56

Czy dni The Dark Overlord’a są policzone?

Co stałoby się, jeśli postanowimy nie spełniać żądań przestępców? Dark Overlord grozi opublikowaniem skradzionych danych w mediach lub w Internecie.

Wcześniejsze ofiary grupy "Hack-then-exfort", do której należy The Dark Overlord obejmują hollywoodzkie studia , banki inwestycyjne, Gorilla Glue , klinikę chirurgii plastycznej celebrytów i organizacje medyczne.

Uważa się, że grupa hakerów zarobiła setki tysięcy dolarów poprzez próby wymuszeń.

38-letni mężczyzna, którego władze wymieniły poprzez inicjały ("SS"), został aresztowany przez policję w Belgradzie w ramach wspólnej operacji z FBI.

Z informacji podanej do prasy nie wynika, na jakim etapie znajduje się postępowanie i ciężko powiedzieć jak zakończy się sprawa The Dark Overlord’a. Nie wiemy również ile osób jest zaangażowanych w proceder hakerski, ani jakie stanowisko zajął aresztowany.

Co powinniśmy zrobić aby uchronić swoją firmę przed działaniami hakerów, którzy pozostają na wolności?

„Przede wszystkim należy poinformować swoich pracowników o próbach wyłudzenia informacji, wzbudzić świadomość zagrożenia”, komentuje Mariusz Politowicz, inżynier techniczny Bitdefender w firmie Marken.  „Ponadto należy używać silnego uwierzytelniania i instalować aktualizacje luk w zabezpieczeniach oraz stosować warstwowe podejście do bezpieczeństwa, aby zmniejszyć ryzyko włamania się do firmy i nie narazić prywatności swoich klientów na ryzyko wycieku.”

„W konsekwencji jest całkiem prawdopodobne, że będziemy nadal widywali inne próby wymuszenia przeprowadzane pod sygnaturą "Mrocznego Władcy", bez względu na to, czy jest to ta sama grupa, czy też naśladowcy próbujący wykorzystać aktualny rozgłos.

Rzeczywiście, Joseph Cox na łamach „Motherboard” informuje, że od czasu aresztowania "SS" skontaktował się z nim ktoś, kto ma dostęp do konta e-mailowego The Dark Overlord za pomocą prostej, ostrzegawczej wiadomości:

"Wciąż tu jesteśmy"

Jedno jest pewne. Inni członkowie grupy muszą teraz spędzić bezsenne noce, zastanawiając się, czy mogą spotkać się z niespodziewaną wizytą władz.

PR Marken
ZAŁĄCZNIKI